Midlertidig Velkomstpavillion Aggersborg
Midlertidig Velkomstpavillion Aggersborg

Midlertidig Velkomstpavillion Aggersborg
KJØLHEDE arkitekter har udarbejdet forslag til en Kortsigtet Velkomstpavillon ved Aggersborg i samarbejde med Vesthimmerlands Kommune og Vesthimmerlands Museum.
I 2023 blev Aggersborg sammen med fire andre danske ringborge, alle opført af Harald Blåtand i 900-tallet, optaget på UNESCO’s Verdensarvsliste. Det forventes at ringborgene fremover vil opleve et stærkt stigende antal besøgende – potentielt fra hele verden.
På baggrund heraf ønsker man at løfte området omkring Aggersborg, så det i fremtiden er rustet til at tage imod flere besøgende. Der foreligger allerede program og planer for en større udvikling af området, herunder en mere permanent bygning med information om stedet og plads til diverse aktiviteter og udstillinger.
Som forløber for dette, ønsker man allerede nu at opføre en kortsigtet velkomstpavillon, hvor gæsterne vil blive budt velkommen og klædt på til at gå på opdagelse i området. En pavillon med plads til ophold, formidling, faciliteter til guider, besøg af mindre grupper/skoleklasser, mm.
Præmissen for projektet er, at Velkomstpavillonen er midlertidig og flytbar, og at den indpasses i landskabet med en særlig opmærksomhed på stedets kulturhistorie og sårbarhed som fredet fortidsminde.
Allerede på afstand vil pavillonen fremstå som et synligt pejlemærke, der indpasser sig i harmoni med det storslåede kulturlandskab med Aggersborg voldanlæg, kirke og samhørighed til Limfjorden. Fra en cirkulær parkeringsplads ledes de besøgende frem til pavillonens forplads og indgang.
Pavillonen fremstår kvadratisk og transparent. Den er opbygget af 2 sammenkoblede og ombyggede containere, beklædt med lodrette egetræsstolper sat i modul, og med skråstivere, der leder tankerne hen på runeskrifttegn. Alt træ er overfladebehandlet med trætjære i rød eller sortbrun farve; en reference til metoder anvendt i Vikingetiden. Dermed opnås en visuel identitet, der også harmonerer med det omkringliggende landskab.
På pavillonens vestfacade er der tilføjet en trappe, der fører op til en udsigtsplatform, hvorfra hele ringborgen og limfjordslandskabet kan opleves. Trappen er udført i sort stål, med trinflader i egetræ som tagfladen.
Foran indgangen i den relativt lukkede facade mod nord er en ny mindre forplads udført i egeplanker. Pladsen er bl.a. til ophold, aktiviteter og formidling. Indgangen til pavillonen åbner sig op som en ’tragt’ udført i sort stål, der byder velkommen og ’trækker’ de besøgende indenfor.
Straks du er indenfor, oplever du et åbent multifunktionelt rum med glasvægge på de tre sider. Det omkringliggende landskab indrammes af de udvendige trækonstruktioner. Gæsterne vil herfra via en skydedør kunne træde ud på en overdækket veranda mod ringborgen i syd, med plads til ophold og mulighed for formidling og oplæg for mindre grupper inden rundvisninger.
Pavillonen placeres i visuel forlængelse af Graverbygningen, hvilket sammen med det markante Lindetræ danneret harmonisk rum omkring kirken mod vest og skaber en sammenhængende oplevelse for besøgende, der ankommer fra Thorupvej.
Projektet kobler sig med forpladsen på den eksisterende sti og skaber et sammenhængende forløb mod syd langs pavillonen til broen over diget og mod ringborgen.
Pavillonen forventes ibrugtaget sommeren 2025.
ÅR
2024-2025
STED
Aggersborg
BYGHERRE
Vesthimmerlands Kommune
SAMARBEJDE
Vesthimmerlands Kommune, Vesthimmerlands Museum