Farsø torve
Farsø torve
Farsø torve
Farsø er en af Vesthimmerlands større byer, beliggende centralt i kommunen. Byen har et velfungerende handelscentrum og rummer folkeskole, gode idrætsfaciliteter, mv. Programmet ’Farsø torve’ er et tillæg til områdefornyelsesprogrammet ’Farsø, sammen om en sund og grøn by’ fra 2023 og bygger videre på tanker og idéer fra programmet og den lokale arbejdsgruppe.
Programmet tager afsæt i ønsket om at omdanne, forskønne og skabe bedre sammenhæng mellem byens torve. Desuden udgør området et led i den tværgående byakse kaldet ’Den røde tråd’, der strækker sig fra Farsø Rådhuscenter tværs gennem byen, forbi Farsø Skole og videre til Dronning Ingrid Hallerne. ’Den røde tråd’ er en del af Farsøs byudviklingsplan, der bl.a. lægger op til en koncentrationsstrategi, hvor byliv og byfunktioner samles langs aksen.
Torvene er placeret midt i byen mellem Rådhuscenteret og busstationen og i nærhed til skole, idrætsfaciliteter og bibliotek. Torvene er således et knudepunkt og samlingssted i byen, der blandt andet danner ramme om lokale begivenheder, men også om hverdagslivet.
Torvene udgøres af tre mindre torvepladser, henholdsvis Lilletorv, Kræn Spillemands Plads og Storetorv.
Projektets primære fokus omhandler Kræn Spillemands Plads. Her har det været ambitionen at udvikle pladsen med fokus på at inddrage ’Den røde tråd’, så torvet bliver en naturlig del af byaksen, at fastholde torvets fokus på lokalhistorie og at skabe en større tilknytning de tre torve imellem.
Ved Kræn Spillemands Plads arbejdes der med forskellige byrumselementer, der sammen definerer en række passager på tværs af torvet og skaber plads til både lokalhistorie, hverdagsliv og events.
Ved torvets sydøstlige hjørne opføres en åben pavillon, der kan danne ramme om lokale events, marked, musik, teater, foredrag, formidling af lokalhistorie, og meget mere - en ’Agora.’ Pavillonbygningen er placeret, hvor en tidligere bygning dannede væg til pladsen foran den tidligere kommunale administrationsbygning.
Pavillonbygningen vil fremstå som en åben og let træbygning med synlig tømmerkonstruktion med portåbninger og dermed visuel sammenhæng til byen fra alle fire sider. Det har været vigtig at bygningen fremstår stærk i sit udtryk som et vartegn for Farsø by og borgere, et Farsø Agora eller Farsø Forum.
Der har i processen været arbejdet med flere versioner af pavillonbygningens form og udtryk.
Torvets to primære lokalhistoriske mindesmærker, Jens V. Vestergaards mindesten og Stationsportalen til minde om byens gamle station, fastholdes og integreres på torvet og indgår som en naturlig del af både torvets flow og byaksen.
Der været opmærksomhed på at skabe en større tryghedsskabende barriere mellem vej og torvene. Dette løses blandt andet ved at placere en række enkle men robuste byrumsmøbler langs med torvenes yderkanter, der - udover at danne en tryghedsskabende væg omkring torvene - også definerer det rum, torvene udgør.
ÅR
2023
STED
Farsø
BYGHERRE
Vesthimmerlands Kommune
SAMARBEJDE
Borgergrupper og Vesthimmerlands Kommune