Byudvikling, tillæg

No items found.

Byudvikling, tillæg

Byudvikling, tillæg

Byudvikling, tillæg

Den gamle fiskerby og købstad Løgstør er med sine knap 4.000 indbyggere Vesthimmerlands Kommunes næststørste by. Byens identitet er historisk forbundet med dets beliggenhed direkte ud til Limfjorden. Nærheden til vandet og havnefronten er en stor kvalitet, og meget af byens kulturliv og aktiviteter er således samlet langs havnepromenaden, der i dag strækker sig fra Frederik den 7. kanal i vest til Løgstør Øst, hvor den ender i et hensygnende erhvervsområde.

Det har været et stort lokalt ønske at aktivere området i øst og forstærke tilknytningen til resten af byen, bl.a. med forlængelse og afslutning af havnepromenadens forløb, herunder også at sikre området og baglandet mod stormflod, samtidig med at der skabes bedre adgang til Limfjorden.

I samarbejde med Vesthimmerlands Kommune, lokale borgere og interessenter har vi udarbejdet skitseforslag og programtillæg for områdefornyelse af Løgstør Øst. Tillægget er endvidere en udvikling og tilpasning af områdefornyelsesprogrammet af samme navn fra 2021.

Løgstør Øst omfatter den nordøstlige del af byen ud til Limfjorden, hvor havnepromenaden i dag ender og området nordøst for det tidligere jernbanetracé. Stedet er i dag karakteriseret ved at være en sammenblanding af nedlagte erhvervshavneaktiviteter, driftige erhvervsarealer, materiale og bådoplæggerplads, rensningsanlæg, samt arealer med større og mindre erhvervshaller, hvor tidligere funktioner er omdannet til nye aktiviteter.

Programtillægget fokuserer på to områder, dels ny havnepromenade og kystsikring ved Gruskajen, dels en opgradering og forskønnelse af Marinaparken, der bl.a. skal løfte området til at blive et attraktivt og rekreativt byrum.

Ved Gruskajen arbejdes der med kanten ud til Limfjorden, herunder kystsikring der skal sikre området mod stormflod samt en fortsættelse og afslutning på Havnepromenaden. Her skal der være mulighed for at komme helt tæt på vandet, derfor etableres der bl.a. en ny opholdsplads, hvor udsigten og solnedgangen i nordvest kan nydes siddende. Langs kystsikringskanten etableres et overgangsled med trappe og rampe, hvor man kan bevæge sig på tværs at kanten fra promenadens landside til vandside. Længst mod øst ønsker man på sigt at genoprette et forfaldent slæbested, så det igen bliver muligt at søsætte sin båd ved Løgstør Øst.

Sydøst for Gruskajen etableres Marinaparken, der er både en grøn rekreativ park og en oplæggerplads for både. Stedet rummer i dag en udefineret plads til både og joller, hvor der eksisterer et stærkt fællesskab for bådinteressenter. Et fællesskab man ønsker at styrke og værne om. Bådoplæggerpladsen indrammes landskabeligt i ønsket om at skabe mere læ, og der anlægges en gennemgående servicevej.

Umiddelbart vest for oplæggerpladsen etableres et nyt grønt byrum med en rekreativ forbindelse, der hægtwe havnearealerne sammen med byen syd for Limfjordsvej. Området anlægges med træer, buske og bede. Langs stien etableres en række pladser med forskellige aktiviteter, skulpturer, o.lign. Der lægges op til at de kommende brugere, lokale foreninger og/eller fællesskaber kan være med til at definere hvad pladserne kan inde­holde ud fra en overordnet ramme eller plan med fokus på op­hold og aktivitet. Der kunne f.eks. være en blomsterlund, nyttehaver, modelskibe, petanquebane, osv.  

En miniaturemodel af Rundetårn, som en hyldest til astronom Peder Nielsen Horrebow fra Løgstør, er etableret for nyligt.

Med udarbejdelse af ’Program for områdefornyelse af Løgstør Øst’ igangsættes en positiv udvikling af området gennem fornyelse og transformation, samt forstærket sammenhængskraft med den resterende by.

ÅR

2024

STED

Løgstør Øst

BYGHERRE

Vesthimmerlands Kommune

SAMARBEJDE

Vesthimmerlands Kommune, lokale borgere og interessenter

NØGLEORD

Områdefornyelse, Udviklingsplan, Promenade, Havneplads, Bådoplæggerplads, Bypark, Identitet, Havnemiljø, Oversvømmelsessikring, Stormflodssikring, Borgerinddragelse

No items found.