Byudvikling Selsmosen
Byudvikling Selsmosen
Byudvikling Selsmosen
Fra idéudvikling til færdig projektering.
Projektet udspringer af et ønske om at omdanne ghettoområdet Taastrupgaard og byudvikle naboarealerne, hvor den tidligere Selsmosen Skole lå, så det samlede område på sigt bliver en mere grøn og attraktiv bydel.
Som underrådgiver til Ginneruparkitekter - og i nært samarbejde med bl.a. Høje Taastrup Kommune og bygherre Svanen Gruppen - har vi udarbejdet en bebyggelses-og landskabsplan for dette område, i dag benævnt Selsmosekvarteret, med nye varierede boligtyper, detail- og kulturliv. En plan, hvor byliv og natur integreres i et harmonisk rekreativt samspil. Formålet har herudover været at udvikle området, så det fysisk sammenbinder de omkringliggende kvarterer med bla. Taastrupgaard, Taastrup Have, Selsmosen og Taastrup Station.
En spændende proces med flere møder med deltagelse af mange involverede interessenter, bygherrer, brugere, myndigheder og rådgivergrupper, hvor ideer og forslag har været drøftet og siden besluttet.
Efter skitseforslagsfasen er der udarbejdet dispositionsforslag, projektforslag, myndighedsprojekt og hovedprojekt. Der er ligeledes leveret input og illustrationer til lokalplanprocessen, udarbejdet LAR og ’Tilgængelighed’, beplantningsplaner med udgangspunkt i biodiversitet og stedlige arter.
Selsmosekvarteret er opdelt i områder, der tilsammen skaber en fælles identitet, men som også dyrker forskelligheden i varierede bygninger og uderum, lejlighedsstørrelser og boformer. Kvarteret fremstår tættere og urbant mod nord og omkring Kulturstrøget. Mod syd nedtrappes bygningshøjderne og går således fra fire til to etager.
Selsmosekvarteret er en del af det fremtidige ’Kunst- og Kulturstrøget’ i Høje Taastrup, som er et nyt sammenhængende forløb, en perlekæde af steder og rum, fra Taastrupgård til Høje Taastrup station.
Som en af perlerne i perlekæden indgår Kulturtorvet, der også er centrum for erhvervs- og handelslivet i Selsmosekvarteret. Belægningsfladen på torvet og mellem bygningerne fremstår som et samlende tæppe i geometri og materialitet, der understreger det urbane byrum. Et byrum med kunstinstallation, byliv, caféer, teater, og meget mere.
Nærmest som et modspil til ’Kunst- og Kulturstrøgets’ urbane karakter ligger ’Naturstien’, en fremtidig grøn korridor, der sammen med et vandløb slynger sig gennem Selsmosekvarteret og frem til Selsmosen.
Naturstien ligger i et tæppe af græsser omgivet af nøje udvalgte træer og buske. En varieret og naturpræget beplantning, der passer til de lokale forhold. Vandløbet tjener samtidig som et rekreativt LAR-anlæg, hvor rislende vand fra de omgivende bebyggelser og belagte flader ledes på terræn frem til mindre søer, forsinkelsesbassinerne.
Boligbebyggelserne ,der omfavner grønne og rekreative gårdrum, åbner sig op ud mod ’Naturstien’ så det samlede landskabstræk forstærkes. Gårdrummene har hver deres identitet, og det bliver afspejlet i bl.a. belægninger og i den valgte beplantning i form af forskellige græsser, stauder, buske og klatreplanter.
ÅR
2021 - 2026
STED
Høje Taastrup
BYGHERRE
Svanen Gruppen
SAMARBEJDE
Ginnerup arkitekter, EMR, Svend Poulsen og Høje Taastrup Kommune