AKSEN i Nuuk

Eksisterende forhold

Eksisterende forhold

No items found.

AKSEN i Nuuk

AKSEN i Nuuk

AKSEN i Nuuk

KJØLHEDE arkitekter har udarbejdet helhedsplan for den historiske akse og handelsgade i Nuuk for og i tæt samarbejde med Kommuneqarfik Sermersooq - Anlæg og miljø.

Visionen for projektet er at samle Nuuk bymidte ved at tydeliggøre den historiske forbindelse gennem byen som en sammenhængende, oplevelsesrig forbindelse – rig på natur, rig på fortælling, rig på samvær og rig på Nuuk.

Nuuk ligger på en kappe i Nuup Kangerlua fjordsystem, i et arktisk landskab omkranset af smukke og dramatiske fjelde. Byen ligger ud til Labrador-havet på Grønlands vestkyst, 240 km syd for den nordlige polarcirkel. Livet leves på natu­rens præmisser, og indbyggerne i Nuuk lever både i og af naturen og havet.

En indledende fase bestående af forundersøgelser og analyser af Nuuks historiske og landskabelige kontekst er grundlag for den endelige vision, koncept og helhedsplan. Et grundlag bestående af et overblik over udfordringer og bindinger, samt en forståelse af stedets potentialer og særlige kvaliteter, der tilsammen er retningsgivende for det efterfølgende arbejde i udviklingen frem mod en enkel, robust og inspirerende plan i det storslåede landskab.

Landskabet er definerende for Nuuks identitet, og der skal derfor værnes om de naturlige landskabelige træk, så f.eks. fjeldkamme, dale og grønne områder bevares og tydeliggøres.

AKSEN skaber en sammenhængende strækning fra den ældste del af Nuuk ved Nuup Saava og den gamle bymidte i nordvest til Atlanthavnen i sydøst – der rammesætter den fremtidige byudvikling og ikke mindst livet i AKSENs byrum.

Helhedsplanen præsenterer et samlet greb for AKSENs forskellige delstrækninger med hver deres karaktertræk.

Den nordlige delstrækning, ’Kulturbyen’, præges af Imaneq – byens handels- og gågade – med masser af liv. Den midterste strækning, ’Den grønne passage’, er placeret i et historisk slette- og dallandskab mellem to fjeldkam­me. Denne delstrækning har en frodig og grøn karakter, men fremstår udefineret. Den sydligste delstrækning, ’Den blå løber’ – som også giver første indtryk af byen for de tilrejsende der ankommer med krydstogtsskib eller lystbåd – er afkoblet de tilstø­dende områder og er præget af havneindustri.

Forbindelsen opleves i dag flere steder diffus og udefineret. Et af hovedgrebene er derfor at skabe en ensartet belægningsflade for at tydeliggøre, hvornår man bevæger sig på AKSEN. Fladens bredde og udformning tilpasses den specifikke kontekst, som strækningen befinder sig i.

Grebet omfatter implementering og ud­formning af opholdssteder til aktivitet og leg, stedstilpasset byrumsinventar, bevaring og etablering af beplantning, belægning og belysning – med en materialitet, som skaber identitet og sammenhæng gennem hele stræk­ningen.

AKSEN giver en samlende og tryghedsskabende forbindelse gennem byen for de bløde trafikanter, ved at forene byens kvarterer, miljøer og funktioner i en rød tråd.

Der er udarbejdet principper for fleksible kant- og opholdszo­ner, og særlige greb anvendes ved de to ankomstpladser, hhv. Nuup Saava i nordvest og Atlanthavnen i sydøst.

Projektmaterialet omfatter anlægsbudget fordelt på de forskellige delstrækninger.

Projektmaterialet skal bruges i den efterfølgende politiske behandling, hvor Helhedsplanen skal danne grundlag for beslutningen om det videre arbejde med projektering og realisering.

ÅR

2024-

STED

Nuuk, Grønland

BYGHERRE

Kommuneqarfik Sermersooq - Anlæg og miljø

SAMARBEJDE

Kommuneqarfik Sermersooq - Anlæg og miljø

NØGLEORD

Byplanlægning, Helhedsplan, Byrum, Landskab, Steder & Ophold, Byliv, Kulturhistorie, Byrumsinventar, Oplevelse

No items found.